black and white surfer

Naši milí cestovatelé, připravili jsme pro vás odpovědi na aktuální dotazy, neboli Q & A ohledně koronavirové situace v Austrálii. Od našich kolegů žijících v Sydney denně dostáváme čerstvé zprávy, o které se s vámi rádi dělíme. 


1. Jaká je aktuální situace ohledně COVID19 v Austrálii?

Situace v Austrálii je velmi podobná té v ČR. Zavedená opatření se pomalu rozvolňují. Počet nakažených na území Austrálie se pohybuje v jednotkách. Již nyní se plánuje vstup pro studenty australských VŠ do Austrálie a to od července.

2. Jsou tam nějaká nařízení, restrikce?

Ano, některé restrikce jsou stále v platnosti. Dodržují se přísná hygienická opatření, lidé mezi sebou dodržují tzv. „social distance“ (větší vzdálenosti). Omezení se liší dle státu Austrálie. Např. v Queenslandu aktuálně povolili setkávání do 10 osob. To samé platí také pro tamní restaurace, které mohou v jednu chvíli občerstvit max. 10 hostů (aktualizace: od 1/6 je toto číslo navýšeno na 50 osob). Nově se občané tohoto slunečného státu mohou vzdálit až 150 km od svých domovů.

3. Kdy můžeme očekávat otevření hranic do Austrálie?

Stejně jako ČR, i Austrálie své hranice z bezpečnostních důvodů uzavřela. Již nyní Austrálie připravuje vstup na své území pro studenty australských univerzit. Předpokládáme, že studenti škol jazykových a odborných budou mít vstup umožněný v řádu několika měsíců. Školy často vypisují počátky kurzů na září a následně na leden. Máme tudíž důvod se domnívat, že si Austrálie k otevření hranic zvolí jeden z těchto měsíců.

4. Mohu nyní podat žádost o jakékoliv vízum do Austrálie?

V tuto chvíli Austrálie přijímá na své území jen své občany, tzn. Australany. Až do odvolání se nedoporučuje žádosti o vízum podávat. Co se studentského víza týče, jeho příprava a vyřízení obvykle trvá 2-3 měsíce, proto je možné s přípravou začít nyní a žádost odeslat ve chvíli, kdy ambasáda obnoví svou činnost.

5. Fungují školy běžně? Mají klasickou výuku?

Jazykové i odborné školy byly nuceny prezenční výuku dočasně nahradit online výukou. Již nyní se ale některé školy vracejí k prezenční formě a to je skvělá zpráva!

6. Jak je to nyní v Austrálii s prací?

Jsme v kontaktu s našimi klienty a tak víme, že mnoho z nich si svou práci udrželo a někteří si dokonce našli zaměstnání nové. Například roznášková služba vám umožní trávit čas venku a zároveň pracovat. Ano, někteří studenti v důsledku ztráty zaměstnání Austrálii opustili a ti, kterým to životní situace umožňuje, plánují návrat. Odliv studentů znamená více pracovních příležitostí pro vás ve chvíli otevření hranic.

7. Můžu si už teď naplánovat svoje studium v Austrálii?

Ano, štěstí přeje připraveným. Ve chvíli otevření hranic bude ambasáda čelit vlně vízových žádostí. Již nyní spolu můžeme vybrat nejlepší školu, nejkrásnější místo a zvolit vhodnou strukturu studia. Umíme také zajistit „zápisné bez zápisného“ na vybrané školy.

8. Je možné si domluvit osobní schůzku?

S ohledem na vaši bezpečnost poskytujeme nyní schůzky prostřednictvím Skypu/Telefonicky/WhatsAppu. Nic nám ale nemůže vynahradit osobní setkání, a tak si s vámi rádi domluvíme termín schůzky a to nejlépe telefonicky (Praha: +420 733 123 999; Brno: +420 734 449 949; Bratislava: + 421 918 570 900).