Největší korálový útes starý 500 milionů let se rozkládá podél východního pobřeží státu Qeenslandu. Velký bariérový útes o celkové ploše 350 00 km2 tvořen 2 000 různě velkými ostrůvky, 3 000 útesy, je domovem nepřeberného množství druhů mořských živočichů a různých ekosystémů a svou rozlohou předčí i Velkou Čínskou zeď. Původní obyvatele jej nazývali „Waga Gabú“.

Díky rozmanité fauně a floře je Velký bariérový útes častým cílem turistů především kvůli potápění. Pestrobarevný podmořský život Vám umožňuje tu nejkrásnější podívanou. Kromě tropických ryb zde můžete spatřit velryby, delfíny, nebo želvy či pozorovat podmořské korály, měkkýše a houby. Můžete se tu věnovat adrenalinovým nebo klasickým sportům, rybolovu nebo se zúčastnit plavby výletní lodí se skleněným dnem. Nabízených aktivit je tu nespočet.

V celé oblastí existují tzv. „green zone“ neboli vymezená oblast útesů (asi 5% z celku), kde je zakázán rybolov. Do budoucna by se toto území mělo rozšířit, protože je potřeba toto světové dědictví, které se v roce 1981 zařadilo pod Unesco, více chránit. Zhruba 70% všech útesů je poškozeno v důsledků nežádoucích látek v moři (draslík, fosfor, těžké kovy, apod.) a nárůstu teploty oceánu. Velký bariérový útes se stal neoficiálně součásti námořní trasy, kterou se převáží vytěžené suroviny – především uhlí – z Austrálie do Asie. Zde je potřebná vládní regulace a dozor, protože lodě často nedodržují předepsanou trasu a aby snížily náklady, vedou ji v těsné blízkosti bariérového útesu. Následky, které by nastaly v případě havárie by byly katastrofální.

To je jeden z důvodu, proč toho krásné místo co nejdříve navštívit, nemyslíte? :o)

Informace:  Oblíbeným cílem turistů je skupina 74 ostrovů nazvaných Whitsundays, kde je centrem město Airlie Beach. Více informací s možností rezervace zde:

http://www.whitsundays-australia.com/

Letenka:

Ubytování:

 

cenově nejvýhodnější ubytovací možnosti nabízí Airlie Beach.

http://www.greatbarrierreef.org/hotels_and_accommodation_Airlie_Beach.php

http://www.hostelz.com/hostels/Australia/Queensland/Airlie-Beach

Nabízí se zde také stanování a kempování v karavanech:

http://www.tourismwhitsundays.com.au/accommodation/caravanning-and-camping/

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpáteční letenka s Virgin Blue ze Sydney přímo na Hamilton Island se pohybuje okolo AUD 200,- z Brisbane potom okolo AUD 100,-.