Mnoho studentu nemá jasno, jak je to přesně s placením sociálního a zdravotního pojištění při odchodu na studia v zahraničí.

Nejprve tedy k sociálnímu pojištění:
Odchází-li student ve věku do 26let a jde-li studovat školu, která je podle našeho ministerstva školství uznávaná – (vetšinou jenom univerzity jako např. Universita typu Griffith University), pak je sociální za něj hrazeno státem. Toto se samozřejmě nechá prokázat certifikátem školy.
Studujete-li na jazykové škole nebo škole odborné (college), sociální pojištění státem hrazené není.
Dále z toho také vyplývá, že všichni nad 26 let, kteři si sami neplatí 1.600 Kč měsíčně, nejsou sociálně pojištěni. Tedy doba Vašeho pobytu v Austrálii není započtena pro výpočet důchodu. Na úřadu sociálního pojištení sem byl ujištěn, že člověka, který by si ze svého platil sociálni pojištění, ještě nikdo nikdy neviděl. Zrejmě se všichni Čechoslováci pobývající v zahraničí spoléhají na jiné zdroje sociálního zabezpečení 🙂
Sečteno a podtrženo – moje rada ohledně toho, co má student udělat v souvislosti se socialkou je – NIC.

Zdravotní pojištění:
Ohledně zdravotního pojištění má student při odchodu do AU dvě možnosti.
Pokud víte určitě nebo alespoň předpokládáte, že budete pobývat v zahraničí déle než 6 měsíců, doporučujeme odhlásit své zdravotní pojištění. Při návratu do Čech budete muset prokázat, že jste byli zdravotně pojištění celou délku pobytu v Austrálii. Podle mého názoru je to toto zcela absurdní požadavek, protože konkrétně v Austrálii je každý student ze zákona pojišten a to bez ohledu na to, jestli něco platil nebo ne. Samozrejmě studenská víza ve Vídni nedostane nikdo, bez zaplacení zdravotního pojištění OSHC. Přesto jako důkaz stačí kartička Medibank Private, kterou všichni studenti dostanou po příletu do Austrálie. Občas bude česká zdravotní pojištovna vyžadovat písemné potvrzení přimo od pojištovny z Austrálii (samozřejmě z překladem), ale vždy se mě je podařilo presvědčit, že takové potvrzení Vám nikdo nevydá, protože průkazka pojištence (MEDIBANK CARD), je vlastně potvrzením.

Pokud jste opravdu byli v cizině déle než 6 měsiců a prokážete, že jste celou dobu byli zdravotně pojištěni, není pak problém se znovu přihlásit bez jakýchkoli poplatku. Pokud jste se však do vlasti vrátili dříve než za 6 měsíců, budete nuceni doplatit celou částku pojištění od doby, kdy jste se odhlásili a navíc zaplatit penále, které je v současné době asi 3 % celkové částky.

Pokud plánujete Váš pobyt v zahraničí kratší 6 měsíců, doporučuju platit zdravotní pojištění, bez ohledu na fakt, zda jste v zahraničí nebo ne. Na závěr bych Vás rád varoval před velice striktní politikou české pojištovny. Byl jsem svědkem situace, že student se vrátil poslední den té 6 měsíční periody a ten samý den také pojisťovnu navštívil. Jakmile byl spatřen českou úředníci v pojišťovně, byl nucen doplatit všechny splátky 6 měsíců nazpět + penále. Kdyby býval přišel jen o den později, nestálo by ho to ani korunu. Proto se raději zeptejte při odhlašování zdravotního pojištění, který den Vám končí ta 6 měsíční perioda a podle toho se také zařiďte. Zdravotní pojištovna po Vás nebude chtít vidět doklad o Vašem přiletu, takže v podstatě záleži jen na na Vás kdy se tam ukážete 🙂 Ať žijou české zákony.