Žadatelé, kterým bude v ČR a SR uděleno studentské vízum po 26.4.2008, dostanou rovnou i pracovní povolení. Doposud jste získali víza bez pracovního povolení a to jste museli na místě po nástupu do školy měnit na studentská víza s pracovním povolením. Bohužel se nezřídka stávalo, že vám pracovní povolení nebylo uděleno hned, ale až po několika týdnech a to limitovalo uchazeče v nalezení práce.

Tato změna se týká nejen hlavních žadatelů (tedy studentů), ale i jejich rodinných příslušníků, kteří do Austrálie cestují společně s hlavním žadatelem.

S touto změnou přichází i navýšení poplatku za vyřízení stuentkého víza na 305Euro. Přesto, že se zvedl poplatek ambasádě o 15Euro jedná se vlastně o snížení, protože do teď musel student v Austrálii zaplatit dalších 60AUD za změnu víza. Tato procedura kompletně odpadá.

Podmínky pracovního povolení zůstávají nezměněny, student může legálně pracovat až po zahájení studia a to maximálně 20 hodin týdně během školní výuky a neomezeně během prázdnin. Rodinní příslušníci studentů mohou začít pracovat také až po zahájení studia hlavního žadatele a to maximálně 20 hodin týdně. Rodinní přislušníci studentů navštěvujících inženýrské a doktorandské studium mohou pracovat bez jakýchkoliv hodinových omezení.