Od 01.09.2007 vstoupilo v platnost několik důležitých změn v oblasti imigračních zákonů. Změny se týkají zejména trvalých pobytů a pracovních víz. Objevil se i nový druh víz pro absolventy 2 letého studia v Austrálii. Pracovní víza, Subclass 485 – Skilled Graduate Temporary Visa.

POZOR! O tato víza nejde žádat mimo území Austrálie. Pracovní víza jsou určena pouze absolventům australských škol!

Zájem o 485 víza je veliký. To prokázala i vysoká účast na semináři, který pořádala naše agentura AustraliaOnline v Sydney dne 27. srpna/augusta 2007. Semináře se zúčastnilo na 100 studentů.

Tato nová víza by se dala přirovnat k vízu kategorie “temporary resident”. Jejich nositel získává 18-měsíční neomezené pracovní vízům bez povinnosti chodit do školy. Víza jsou určena pro mezinárodní studenty, kteří v Austráii dokončili dvouleté studium a splňují požadované podmínky.

Podmínky pro udělení víza kategorie 485:

1. Vyplněný formulář 1276 (38 stran s 93 otázkami)
2. Zaplacený poplatek $190AUD
3. Aplikant nesmí být starší 45 let
4. Aplikant musí postoupit jazykový test IELTS s výsledkem minimálně 6.0 ve všech 4 kategoriích (výjimkou jsou aplikanti řemeslných oborů, jim stačí 5.0)
5. Pozitivní ohodnocení kvalifikačních schopností aplikanta “skills assessment” (kategorie 50 a 60 bodové stupnice. Více k tomuto tématu najdete u nás na webu v sekci Emigrace.)
6. Absolvované 2leté studium v Austrálii, dokončené minimálně na stupni Diploma
7. Zdravotní prohlídka zahrnující rentgen
8. Výpis z rejstříku trestů
9. Kopie požadovaných osobních dokladů (pas, rodný list atd)

Nejzáludnější částí jinak ne příliš komplikovaného procesu získání pracovního víza kategorie 485 je bezesporu “skills assessment” čili ohodnocení kvalifikačních schopností žadatele. Je důležité si uvědomit, že každou kvalifikaci ohodnocuje jiná státní či soukromá asociace a podmínky pro různé kvalifikace se mohou podstatně lišit. Ohodnocující asociace jsou nezávislé od imigračních úřadů a mají velice individuální podmínky.

Pro úspěšné získání  víz je nutné přesně znát podmínky udělování konkrétních víz, orientovat se mezi jednotlivými kroky žádosti a především vědět, kdy je učinit. Správné načasování žádostí o vízum vidíme jako klíčové.

Hlavní příčiny neúspěchu:
1. Negativní “skills assessment”
2. Špatné načasování žádosti
3. Nepochopení rozdílu mezi “Off-shore” a “On-shore” žádostmi
4. Nespravné využití/nevyužití přemosťovacích víz “bridging visa”

Agentura AustraliaOnline je připravená poskytnout imigrační poradenství na profesionální úrovni. Zajistíme vám i Skilled Graduate Temporary Visa. První konzultaci a reálné ohodnocení vašich šancí příslušné vízum získat poskytujeme zdarma.