Tyto změny jsme netrpělivě očekávali již přes půl roku a konečně jsme se dočkali. Nová legislativa je na světě. Malé upozornění na začátek: informace, které budou následovat, jsou NEOFICIÁLNÍ. Jen co se objeví oficiální prohlášení, určitě si ho zde také přečtete.
Jak jsem již několikrát psal, Austrálie nyní zařazuje země do čtyř skupin. Nechci zacházet do detailů, ale obecně platí, že skupina číslo jedna nemá skoro žádné problémy s udělením víz. Samozřejmě i uchazeči o australská víza ze země zařazené do skupiny číslo jedna, musí prokázat dostatek finačních prostředků. Skupina dvě je asi něco podobného jako byly podmínky na udělení víza, které jsme znali nyní, a tak dále až do skupiny čtyři. Samozřejmě země ve skupině čtyři mají vstup do Austrálie velice komplikovaný.
Česká republika nepatří jen do jedné skupiny, ale hned do skupin několika. Lépe řečeno, nový systém přiřazuje do skupiny podle toho, na jakou školu se uchazeč hlásí. To znamená, že například uchazeč z České republiky na jazykovou školu bude ve skupině tři, přičemž někdo jiný hlásící se na business college bude ve skupině jedna. Tedy České republice (a záměrně říkám jen Česká republika, protože Slovensko je na tom trošku hůře) se zhorší podmínky pro udělování studenských víz hlavně za předpokladu, že student bude mít zájem o jazykovou školu. Pro ostatní typy škol zůstanou podmínky v podstatě nezměněny. Samozřejmostí je, že pokud máte zájem o jinou školu než o jazykovou, musíte prokázat svoji dostatečnou jazykovou znalost.
Uvědomuji si, že výše uvedené informace nepodávají úplné vysvětlení toho, co to pro nás ve skutečnosti znamená, a že určitě máte plno otázek. Já sám ještě nemám ve všem úplně jasno a navíc nemohu podat úplně kompletní informace, dokud nejsou oficiální. Mohu Vám ale slíbit, že tyto stránky se budou nadále zabývat touto problematikou a určitě přinesou podrobnosti o získání víza i za nových podmínek.
Znovu jen připomínám, že nová legislativa by se měla objevit od 1.7.2001. Tedy pro všechny z vás, co platíte školu předtím, by se měla stále uplatňovat stará pravidla.Brzo se tu objeví další článek, který se bude touto změnou zabývat podrobněji, ale nechte mě nejdřív promluvit s nějakými lidmi…