Po vystudovaní vysoké školy a roce a půl v zaměstnání, jsem usoudil, že bych si ještě rád zlepšil angličtinu a vyzkoušel život v zahraničí. Rozhodování mezi Kanadou, Velkou Británii Austrálii bylo vcelku rychlé. Do Kanady mi připadalo, že cestuje spousta Čechů a tomu jsem se chtěl vyhnout, Velkou Británii jsem si už vyzkoušel, takže volba padla na Austrálii. Oprášil jsem knížku a začal shánět více informací.

Kontaktoval jsem několik agentur, přečetl spoustu článků, prolouskal se diskusními fóry, abych se nakonec rozhodl pro AustraliaOnline, která mi připadla jako nejlepší volba. Svůj pobyt jsem si naplánoval na 8 měsíců, od září do dubna. Chtěl jsem studovat ve větším městě, takže jsem se rozmýšlel mezi Melbourne a Sydney. Volba nakonec padla na Brisbane, čehož zpětně vůbec nelituji. Sydney a Melbourne jsou pro nás velkoměsta a navíc dosti evropská, takže si vlastně ani nepřipadáte, že jste v Austrálii, naopak Brisbane, přestože má více jak 2 miliony obyvatel, na mě působilo mnohem klidnějším dojmem, všude se dostanete na kole a večer na promenádě kolem řeky je nezapomenutelným zážitkem.  Co se týče školy, vybral jsem si jazykovou školu Shafston, díky jeho poloze, krásnému kampusu a také ceně kurzů.

Cestou jsem si naplánoval dva stop-overy, 5 dní v Dubaji a 4 dny v Bangkoku. Za relativně málo peněz, se můžete lehce podívat na místa, kam byste se z ČR jen těžko dostávali. Rozhodně každému doporučuji.

A jak vypadá každodenní život v Austrálii? Pokud jde o studium, rozplánoval jsem si svůj pobyt na 3 měsíce General English, měsíc prázdnin, 3 měsíce přípravný kurz na CAE a poté opět měsíc na cestování. Kurz General English je volnější a hodně se zde mění studenti. Pokud tedy máte nějaké základy angličtiny, rozhodně bych později doporučil přihlásit se na jeden z uzavřených kurzů, které vás připravují na jazykové zkoušky, například FCE či CAE.

A jak to je to s prací? Faktem je, že pokud jste nezdědili zlatý důl, budete si muset najít práci, protože ceny jsou tu opravdu vysoké a financovat svůj pobyt z českých úspor je v podstatě nemožné.  Počítejte, že nemusíte práci najít hned. Já měl štěstí a práci si našel hned druhý týden v jedné menší restauraci, kde jsem pracoval jako číšník po celou dobu mého pobytu. Většina mých kolegů byli Australané a zpětně musím přiznat, že každodenní kontakt se zákazníky a kolegy mi dal více než celé studium angličtiny.

Nejen prací a studiem je člověk živ a země „down under“  je jak stvořená k cestování, proto bych každému doporučil využít každé příležitosti se někam podívat.  Já v přestávce mezi kurzy procestoval Nový Zéland, který mi uchvátil ještě víc než samotná Austrálie. Rozhodně si také nenechejte ujít celé nádherné východní pobřeží, které můžete vypůjčenou dodávkou procestovat v pravém australské stylu. Navštívit Sydney, Melbourne nebo Uluru je pak povinností každého, kdo v Austrálii strávil více týdnů.

Celý pobyt na druhé straně země mi dal obrovské množství zkušeností, zážitků a nových přátel z různých koutů země, takže pokud jen trošku váháte, „no worries“ a směle do toho :o)!

Petr M