Větsina z Vás, kteří se chystáte do Austrálie,by jste rádi věděli, kolik se tu nechá vydělat. Já dnes udělám takový souhrn prací a odměn a vy si z toho vyberte přesně tu, která Vám sedne nejvíc. Odpovědět na tuto typickou otázku větsiny studentů, opravdu není jednoduché.
Práce je v Austrálii relativně dost, ale v každém případě na Vás nebude sama čekat na letisti!!! Práci je si třeba umět najít. Samozřejmě to vyžaduje patřičnou znalost angličtiny, ale ta sama o sobě není uplně ten nejrozhodující faktor. Možná se ptáte, jak můžete dostat práci třeba za barem, kdyz neumíte dobře anglicky a hostům nerozumíte? Někdy to nebývá problém, tady jste v Austrálii a polovina národa tu rozumí anglicky jen velmi skromně a co se nejvíc počítá jsou reference, reference a zase reference . Pokud budete mít reference na číšníka nebo číšnici a to třeba i v čestině, získáte práci pravděpodobněji, nez někdo s lepší angličtinou nez Vy, ale bez referencí. Já vím, ze mít třeba reference na umývání nádobí, nebo uklízení kanceláří zní opravdu podivně, ale je to způsob, na který jsou v Austrálii zvyklí. Někdy radím studentům, at si reference vytvoří v Austrálii, i kdyz tu práci nikdy nedělali. (Na druhou stranu, kdo z Vás nikdy neumýval nádobí:)))). Musíte prostě chodit, ptát se a nechávat telefonní čísla. Kdyz toto budete dělat intenzivně týden, tak si najdete minimálně dvě slušné pozice.
Samozřejmě dalsí nevýhodou muže být to, že studujete FULL-TIME a navíc máte jen omezené pracovní povolení na 20 hodin.
V každém případě Vám zbývá jestě hodně možností, kde pracovat i po škole. Studenti tu nejčastěji pracují při úklidu kanceláří, ve větsích obchodních domech roznášejí zboží, v PIZZA-HUTu rozvázejí pizzu nebo jsou kuchaři, MC-DONALDS, umývají nádobí, roznášejí letáky a podobně. Tento druh práce, najde snad úplně kazdý. Je to takový druh práce, kterou větsina z nás začíná. Platy se pohybují podle počtu hodin asi tak okolo 200-300 AUD týdně. Samozřejmě za předpokladu, ze děláte zhruba 20 hodin týdně. Navíc ale máte moznost pracovat neomezený počet hodin, pokud má vaše škola prázdniny.
Větsina studentů ale brzo pochopí, že touto prací se zbohatnout nedá a najde si něco lepšího. Znám hodně studentů s SECURITY LICENCE, kteří chodí hlídat podniky jako SECURITY (hlídači objektů). Tato práce je velice dobře placená a navíc je zpravidla přes noc a to je ideální, aby jste mohli navštěvovat školu. Dále tu znám některé studenty, kteří se chytli v IT (software, hardware počítače). Jako třeba já. :).
V Austrálii je také docela možné, že se Vám podaří najít opravdu dobré místo jako třeba v bance nebo v sekretariátu nějaké veliké firmy. Neřekl bych, že je to až taková náhoda. Znám tu hodně pracovních agentur, které vám tuto práci rády najdou, ale samozrejmě Vám pak seberou třeba 2 celé týdenní platy, ale i tak si myslím, že se to vyplatí. Při tomto druhu práce si mužete vydělat okolo 20 az 40 AUD za hodinu, tedy bězně 600 AUD týdně.
V Austrálii můžete i podnikat, nemusíte pro to udělat vůbec nic, snad ještě méně než v ČR. Stačí jen zažádat a čekat 3 az 4 týdny na registraci.
Pokračování přístě a snad i nějaké konkrétní typy, kde tu práci najít.