Bydlení je samozřejmě jednou z nejdůležitějších složek Vašeho pobytu, je proto na místě vybírat ho pečlivě a s ohledem na všechny klíčové faktory. Bydlet můžete ve společném bytě nebo domě, v centru nebo na předměstí, kde také máte možnost bydlet v blízkosti pláže. Téměř každý, kdo přijde do Sydney, bydlí ve sdíleném ubytování. Jedná se o finančně výhodnou variantu, která vám navíc umožní poznat nové lidi a jejich kultury.

Pokud jste úplně na začátku svého hledání, můžete využít hostel, bydlení zprostředkované přes agenturu nebo krátkodobý podnájem. Ve městě je naprosto běžné, že pokud někdo odjíždí na prázdniny, na několik týdnů svůj pokoj pronajme a mnohdy za výhodnější cenu. Využijte nejznámější weby gumtree.com.au a flatmates.com.au. Na inzerci ubytování můžete narazit i ve škole nebo přímo v agentuře. Nezapomeňte ale, že základním pravidlem je prohlídka v každém bytě, ve kterém se chystáte bydlet. Protože je v Sydney velké množství studentů hledajících ubytování, mnohdy se setkáte s bizarními podmínkami, ve kterých se bydlení nabízí. Zejména v centru není výjimkou, že se pronajímají i postele v obývacích pokojích nebo krytých částech teras. Zní to hrozivě? Nebojte se, samozřejmě není tak těžké najít si pěkné ubytování na místě, kde se všichni chtějí cítit dobře a jako doma.

Na co brát ohled, pokud hledáte ubytování:

  • Lokalita
    • Sydney je rozlehlé město a každá lokalita má svoje přednosti i nevýhody. Vezměte v potaz, kam budete chodit do školy a kde si budete hledat práci. Bydlet ve vzdálenějším místě vás může stát třeba hodinu cestování, a tím budete s největší pravděpodobností po několika týdnech otrávení.
  • Dostupnost
    • Sydney disponuje propracovaným systémem městských vlaků, oproti autobusům mají velkou výhodu v tom, že spolu s každodenním hustým provozem ve městě nenabírají zpoždění, budete tak všude včas. U cestování autobusem, zejména na větší vzdálenosti, si budete muset zvyknout, že se čas strávený na cestě může i zdvojnásobit. Pokud například upřednostňujete bydlení v blízkosti pláže, budete muset přijmout skutečnost, že v takových lokalitách vlak nejezdí. Zjistěte si předem nejen dopravní spoje, ale i dostupnost obchodů a dalších služeb, které potřebujete.
  • Cena
    • Finanční možnosti studentů nebývají, zejména na počátku, než si najdete stabilní práci, příliš valné. V centru je samozřejmě bydlení nejnákladnější, ovšem mnohdy ušetříte za dopravu, protože školu můžete mít v docházkové vzdálenosti. Cenu také ovlivňuje stav a vybavenost bytu, většina studentů tak nakonec upřednostní bydlení, které je připravené k nastěhování a je v něm vše nezbytné pro každodenní fungování, i za cenu několika dolarů navíc.
  • Počet spolubydlících
    • Jste ochotní v zájmu nižší ceny bydlet ve větším počtu lidí v pokoji nebo v bytě? Pokud se rozhodnete, že ano, zajímejte se o počet koupelen, který je k dispozici, prohlédněte si, jak velká je kuchyně, a zda nabízí dostatek prostoru i pro více lidí připravujících si jídlo najednou. Dejte si také pozor, zda někdo nemá ložnici přímo v obývacím pokoji, z počátku sice může jít o nedůležitou drobnost, ale brzy vám tato maličkost může pobyt v bytě dost zkomplikovat, obzvlášť pokud je obývací pokoj propojený s kuchyní. Vezměte také v potaz, že lidé z různých kultur žijí rozlišně, a že každá věková skupina má trochu jiné nároky a životní styl. Například pokud toužíte mít po práci klid, příliš časté párty by vás mohly obtěžovat.
  • Vybavenost bytu
    • Ne každý pokoj a ne každý byt nebo dům je zcela vybavený. Dejte si proto během prohlídky na čas – zeptejte se na základní věci, které jsou pro bezproblémové fungování potřeba. Ať už se jedná o pračku, sušičku, lednici, nádobí na vaření nebo nábytek. Pokud je součástí bydlení posilovna a bazén (je tomu tak obvykle v centru města), cena může být trochu vyšší. Řekněte si proto i o prohlídku těchto prostor.

 

Slovníček základních pojmů, se kterými se setkáte:

Apartment, flat, unit – Byt

Built-ins, bulit-in-wardrobes – Vestavěné skříně

En-suite (bathroom) – Koupelna s přístupem přímo z ložnice, obvykle soukromá

Sunroom – Prosklená veranda

(Un)furnished flat/room – (ne)zařízený byt/pokoj

Bills (elec.,gas, foxtel, int.) – Poplatky (elektřina, plyn, kabelová televize, internet)

Flatmate (roommate) – Spolubydlící v bytě (pokoji)

Professional flatmate (roommate) – Spolubydlící pracující na plný úvazek

Rent payable fornightly/weekly – Nájem placený každých 14 dní/každý týden

Bond – Vratná záloha, obvykle ve výši 2-4 týdenních nájmů

 

Zkratky:

2br (3br, 4br…) unit – Byt se dvěma (třemi, čtyřmi…) ložnicemi

f/rm – Furnished room, zařízená ložnice

p.w. – Per week, za týden

LUG – Lock Up Garage, Uzamykatelná garáž

Pp – Per person, za osobu

 

Důležité tipy na závěr:

  • Bond i nájemné plaťte vždy převodem, nebo si vyžádejte potvrzení o platbě, v těchto věcech je zkrátka lepší mít pořádek a evidenci
  • Každý byt si před nastěhováním osobně prohlédněte, rozhodně se nespoléhejte na fotky
  • V případě nevrácení bondu nebo dalších podobných potíží se můžete obrátit na úřad Fair Trading (proto je také lepší mít evidenci pravidelné platby nájemného)