Když se stanete štastnými držiteli studentských víz, opravdu vám již nic teoreticky nestojí v cestě za velkou louži. Sami určitě znáte, že teorie dost často silně pokulhává za praxí, a v případě letenek, pojištění a podobných „lahůdek“ tomu není jinak. To, že máte na letenku dostatečný finanční obnos a dobrou vůli být v Austrálii co nejdříve, prostě občas nestačí. Každý. kdo schání letenku do Austrálie, může narazit na problem, kdy vám paní za přepážkou řekne, že je vše vyprodáno, nebližší možný termín v nedohlednu. Nebojte se proto klidně nechat zapsat „na čekačku“, to téměř vždy urychlí váš odlet. Pro ty z vás, kteří nemají s létáním tak bohaté zkušenosti se pokusím napsat,co že to ta „čekačka“ je a na jakém principu funguje. Čekačka je vlastně list osob- pasažerů v letadle, kteří tam mají zabukované místo. Většína lidí se ale zapisuje na více letů a až několik dnů před vlastním odletem se definitivně rozhodnou pro jeden konkrétní let. v tu chvíli se ovšem uvolňují místa, která byla rezervovaná pro takového pasažera a vy, pokud jste na čekačce právě takového letu, máte možnost a místo obsadit. Toto není neobvyklý postup, naopak bych řekla, že jej využívá většina lidí, kteří nemají svůj termín letu naplánovaný 5 měsíců předem a tolik jim nezaleží, jestli dorazí do své destinace v pondělí nebo ve středu.

Další samostatnou kapitolou je CENA letenek. Velmi dobré podmínky má pro své mladé uživatele agentura GTS. Do věku 26 let se zde dají uplatnit poměrně výrazné slevy, při pořízení ISIC karty ( asi 200 Kč) navíc nabízí výhodne pojištění pro pobyt v zahraničí. GTS kanceláře najdete v každém krajském městě. Hodně studentů také využívá služeb Asia travel, která prý má rovněž levnější letenky pro studenty. Jsem si jista, že existují ještě další a další, nicméně jejich služeb jsem nikdy nevyužila a tak nemohu posoudit jejich kvalitu.
S jakou LETECKOU SPOLECNOST| se nejpohodlněji dostanete do Austrálie?
Letadla mířící do Austrálie odletají zpravidla z Vídně, Frankfurtu nebo Londýna. jedná se o lety přímé, se stopoverem [mezipřistáním] např. Kuala Lumpur , v Singaporu. Bankoku.na ostrově Bali, letadlo zde načerpá pohonné hmoty a vy máte příležitost trošku rozchodit rozlámané končetiny a nabrat energii pro dalších x-hodin v letadle. Pobyt v těchto končinách si můžete případně i prodloužit, je to jen třeba oznámit při vystavování letenky.To už je ale jen na vás, pro co se rozhodnete. Leteckých společností, které zajištují spojení mezi Austrálií a Evropou není mnoho, jedná se např. o Malaysia Airlines, Lauda Airlines (v kooperaci s Austrian Airlines) a British Airways. Co se kvality služeb týče, řadila bych všechny výše jmenované mezi standartní až nadstandartní. Díky trvání letu ( vzdy mezi 22-24 hodinami) se snaží o maximální pohodlí pasažéra a maximální vstřícnost obsluhujícího personálu v letadle.
Snad vám tyto informace pomohou se alespoň trochu zorientovat a udělat vaší cestu do Austrálie příjemným zážitkem.