1. Nakupujte chytře. Levné potraviny najdete v Aldi (obdoba českého supermarketu Lidl), nábytek v Ikee, oblečení i běžné spotřební zboží v K-marktu, potřeby pro stanování a bydlení v Bunnings (obdoba českého Baumaxu) a všemožné zbytečnosti i nezbytnosti v obchodech Hot Dollar, které suplují české vietnamské stánky. Čerstvé ovoce a zeleninu skvěle nakoupíte v neděli mezi pátou a šestou hodinou v Paddy’s Marketu, kde se tou dobou doprodávají zásoby a uvolňuje se místo pro nové zboží

2. Výlety si plánujte na neděli. V Sydney je nedělní cestování městskou hromadnou dopravou za 2,50 dolaru, včetně jízd lodí, autobusových linek na bližší i vzdálenější pláže nebo cest vlaky třeba do Blue mountains. (Pokud městskou hromadnou dopravou cestujete denně, tato výhoda se vás zcela netýká, protože po osmé jízdě už daný týden cestujete zdarma).

3. Vybírejte si pečlivě bydlení. Zvažte lokalitu, ve které chcete bydlet, zjistěte si dostupnost do školy a hledejte si práci v okolí. Nezapomeňte vzít v úvahu, kolik lidí v bytě bydlí, a jak je vybavený. Pro studenty angličtiny může být velkou přednostní bydlet s lidmi cizí národnosti, bude je to nutit více komunikovat v angličtině, ale také berte ohled na to, že každé kulturní prostředí má trochu jiné zvyky a životní styl. Na každý byt se zajděte osobně podívat, zjistěte, jaké jsou v okolí možnosti nakupování, a v neposlední řadě si porovnejte ceny s dalším nabízeným ubytování v dané lokalitě. S cenou bydlení potom přímo souvisí lokalita, v širším centru můžete najít pokoj výrazně levnější než přímo v City, a přesto můžete být v jeho docházkové vzdálenosti, případně vás cesta vyjde na pár stanic autobusem.

4. Vařte si. Pro mnohé je to jistě novinka, ale ostatně jedním z důvodů, proč jste v Austrálii, je jistě i učit se novým věcem. Oproti neustálému kupování jídla venku ušetříte vlastním vařením pár desítek dolarů týdně, které můžete využít třeba na cestování po okolí nebo zábavu.

5. Využijte garbage days. V každé čtvrti v Sydney jsou takové dny zvyklostí. Obyvatelé se zbavují nepotřebných věcí tím, že je prostě vynesou před dům na ulici a dají je k dispozici ostatním. Nenechte se mýlit, že by šlo jen o staré a nepoužitelné věci. Australani jsou trochu posedlí nakupováním neustále nových věcí, mnohdy tak na ulici objevíte krásný nábytek, spotřebiče nebo drobnosti, které se budou do vašeho bytu hodit. A za to, že si je berete z ulice, se nemusíte vůbec stydět, ostatně recyklace je trendem budoucnosti. 🙂 Ti šikovnější dokonce cíleně sbírají takto vyhozené věci a za pár dolarů je později prodají někomu dalšímu, s trochou zkušeností tak může jít o zajímavý přivýdělek.

6. Cvičte venku. Austrálie je známá velkým počtem lidí, kteří se věnují zdravému životnímu stylu a pohybu. V Sydney je nepřeberné množství fitness center, jejich pravidelná návštěva ale může zatížit rozpočet. Využijte proto častého slunečného počasí a zacvičte si na čerstvém vzduchu. Téměř každý park má svou venkovní posilovnu a dobře vybavené venkovní posilovny najdete i na plážích. Někdy k nim náleží i venkovní bazény, které jsou také zdarma.

7. Seznamte se s Grouponem. Groupon je obdoba českého Slevomatu, za výhodné ceny tu najdete různé služby nebo možnosti výletu, včetně vstupenek na nejznámější sydneyské atrakce.

8. Využívejte happy hours. Nabízí je každý druhý podnik v Sydney a za sníženou cenu se můžete nejen dobře najíst, ale také napít.