Po 29 letech života v ČR jsem se rozhodl pro celkem radikální životní změnu. Není to nic menšího, než zkusit život v Austrálii. Pokud vás zajímá jak jsem se tam dostal a co jsem tam necelé tři týdny dělal, čtěte dál.

Rozhodnutí, zařizování a to nejkrásnější letiště

Nejprve bych chtěl vysvětlit, jak mě něco takového napadlo. Zaprvé miluju léto, zadruhé miluju papoušky, zatřetí jsem od známých měl samé pozitivní doporučení na život v Austrálii.

Byl jsem na Novém Zélandu, kde se mi moc líbilo a předpokládal jsem, že na východním pobřeží Austrálie bude hodně podobná kultura a mindset lidí. S ohledem na mé životní plány mi Sydney přišla jako nejlepší volba, kde v Austrálii začít.

První věc, kterou jsem musel řešit bylo vízum. Nejsnazší varianta byla pro mě Work and Holiday. Rozhodl jsem se kontaktovat agenturu AustraliaOnline, protože mají mnoho zkušeností a dobré reference. Sám bych vyplnění přihlášek jistě zvládl, ale neměl jsem příliš času a energie to při zaměstnání v ČR řešit. Nelituji toho, vše proběhlo hladce a profesionálně.

V září 2022 jsem nakonec přistál v Sydney a nemohl uvěřit tomu, že jsem to dokázal. Let byl opravdu dlouhý a přestupy v Dubaji a Indii byly hodně stresové. Nicméně všechny negativní emoce přebil zážitek z Jewel Shangi Airport. Krásnější letiště jsem nikdy neviděl a pokud plánujete cestu do Austrálie, tak určitě doporučuji se tam zastavit.

Jewel Shangi letiště

3 týdny, 3 rodiny, 3 různé lokality.

Po příletu jsem chtěl zjistit, jestli je Austrálie opravdu země, kde chci strávit svůj život, nebo to pro mě bude maximálně hezká dovolená. Rozhodl jsem se proto přes stránky Workaway.info najít 3 různé rodiny, kde bych mohl pomáhat s domácími pracemi výměnou za bezplatné ubytování a stravu. Dobrej deal ne? 🙂 Finančně bych si mohl dovolit ubytování v Airbnb, nebo nějaký hostel, jenže tam podle mě zjistíte o zemi a lidech, kteří tam žijí, kulový.

První týden jsem strávil vedle přírodní rezervace Ku-Rin-Gai-Chase, která se nachází přibližně hodinu a půl autobusem ze Sydney CBD. Jedním slovem – NÁDHERA.

Byl jsem ubytovaný v luxusním domku pro hosty u manželů v penzi. Pomáhal jsem jim na zahradě a s opravami kolem domu –⁠ každý pracovní den od rána do oběda, pak jsem měl volno. Moc fajn lidi.

Nejkrásnější byla bohatá biodiverzita. Pro papoušky je tato lokalita ráj na zemi, můžete je tady krmit doslova z ruky. Nejvíc jim chutnají mandle. A těch jsem měl dost 😀

Papoušci v Austrálii

Druhý týden jsem strávil na nedalekém Scotland Islandu u mladé rodiny. Tady to bylo o poznání jiné. Dvě malé děti ve věku 5 a 8 let měly na svědomí poměrně dynamickou atmosféru 😀 Už to nebyl takový zenový klid jako předchozí týden. Tento týden jsem vypomáhal více na přípravě pozemku, kde plánovali stavbu domu. V této rodině jsem poprvé viděl jak vypadá domácí vyučování. Děti nechodily do školy, ale učily se doma s jejich mámou. Byl jsem k tomuto způsobu vzdělávání celkem skeptický, ale když jsem viděl co všechno umí, jak dokáží o věcech přemýšlet, tak takové rozhodnutí rodičů naprosto respektuji.

jezero v Australii

Během těchto dvou týdnů jsem měl jsem dost času na výlety do přírodního parku i na několik cest do Sydney. Nejvíc času jsem v Sydney stejně trávil v Royal Botanic Garden a na plážích. Musím se přiznat, že mě centrum města příjemně překvapilo. Ve srovnání s Evropou jsem čekal zaostalejší dopravní infrastrukturu, méně moderní budovy. Byl pro mě celkem šok zjistit, že v Aldi jste si mohli nakoupit některé základní potraviny dokonce levněji než v ČR. Přitom minimální mzda je v Austrálii 3x vyšší. Naopak, překvapila mě vysoká cena australských nemovitostí a pozemků. Samozřejmě čím více budete mimo velká města, tím levnější pozemky najdete.

Poslední týden jsem strávil v Kangaroo Valey, které mi připomíná modernější westernové městečko. Příroda tam byla ale opět nádherná.

Po tom všem co jsem zažil, mi došlo, že Austrálie je místo kde chci být.

Nyní řeším možnosti prodloužení vízové platnosti a permanent residency.

Přeji ať se vám splní i vaše sny,

Tomáš