Ahoj! Jmenuji se Romča a ráda bych se s tebou stručně podělila o svoji zkušenost z Austrálie, kam jsem před pár lety s přítelem vyrazila.

Znělo to až neuvěřitelně, ale dnes už to chápeme

Australie cestování

Vše začalo reklamou na veletrh AustraliaOnline, který se konal v hotelu Jalta. Poslouchali jsme tam zajímavé příběhy lidí, kteří studovali, pracovali a cestovali po Austrálii, a tak nebylo o čem dlouho přemýšlet. Chtěli jsme to taky zažít. Všechny ty příběhy zněly tak neuvěřitelně, ale dnes už to chápeme.

AustraliaOnline nám pomohla najít školu i letenky a letěli jsme.

Rozhodli jsme se usídlit v Perthu, což je hlavní město Západní Austrálie, ale nejdřív jsme letěli do Sydney na dovolenou.

Od samého začátku nás udivovalo, jak jsou tu k sobě lidé milí a ohleduplní.

Měli jsme zaplacené studium angličtiny na půl roku, postupně jsme naposlouchávali místní přízvuk a našli si práci v restauraci. Ve volných chvílích jsme objevovali okolí a pláže, chodili na výlety do bushe nebo si třeba jen užívali volně přístupné BBQ v parku s kamarády ze školy.

Australie cestování

Po několika měsících jsme měli trochu našetřeno, tak jsme si o prázdninách vzali v práci volno, koupili si matraci do auta a procestovali tak půlku Austrálie. Samozřejmě jsme chtěli vidět Uluru a také NP Kakadu nebo Bungle Bungles. Zvládli jsme to za necelý měsíc a do té doby to byla naše nejlepší dovolená.

Uteklo to celé neuvěřitelně rychle a my se rozhodli v Austrálii ještě zůstat. Prodloužili jsme si víza na tzv. dependantské, tzn. že stačí, když studuje jenom jeden z páru, což nám ušetřilo i dost peněz na další cestování. Já jsem pak pokračovala ještě půl roku s angličtinou a následně vystudovala cestovní ruch.

Austrálie cestování

Naše další dovolená byla na Jižní ostrov Nového Zélandu, který jsme celý objeli také za měsíc. Je podstatně menší než Austrálie a vše je blíž. Poprvé jsme viděli ledovce, podnikli úžasné traily a užili si Sauvignon Blanc v oblasti Marlborough.

Byli jsme v Austrálii další zhruba půl roku, který zase hrozně rychle utekl a my jsme se z rodinných důvodů rozhodli vrátit domů. Dodnes tak trochu litujeme tohoto rozhodnutí, protože v Austrálii nám bylo skvěle, ale asi to tak mělo být.

Austrálie byla mým velkým snem a ta skutečnost byla ještě lepší!

Cestou domů jsme si ještě udělali dovolenou na Bali, přeletěli do Kuala Lumpur, podívali se na Langkawi a odtud jsme se postupně dopravili až na sever do Thajského Bangkoku. Poslední zastávkou byl na pár dnů Istanbul a pak zpátky do Prahy.

Austrálie byla mým velkým snem a ta skutečnost byla ještě lepší! Neuvěřitelná zkušenost do života, která se nedá slovy popsat, ale musí se zažít. Všem to doporučujeme a až nám jednou děti vyrostou, chceme jim dát prostor si zažít i to svoje dobrodružství.

Austrálie cestování

Rádi a často vzpomínáme na naše zážitky a plánovali jsme se do Austrálie vrátit na dovolenou.

V roce 2019 se naskytla příležitost, během 2 týdnů jsme zajistili vše potřebné a vyrazili i s dětmi. Naše dcery měly 3,5 roku a druhá 9 měsíců, ale to ničemu nebránilo. Nejdřív jsme strávili několik dnů v Singapuru a pak už nás čekal Perth. Bydleli jsme tam u mé bývalé spolužačky, se kterou jsme zůstali v kontaktu. Našla si Australana, se kterým má 2 děti v podobném věku, jako jsou naše, takže naprosto ideální. Vše bylo narychlo, ale těšilo nás, že jsme se zvládli potkat s většinou lidí, kteří tu zůstali – spolužáky, učiteli i kolegy z práce.

Navštívili jsme školu, bývalé bydlení, oblíbená místa i restaurace, ve kterých jsme kdysi pracovali, neuvěřitelná nostalgie.

Austrálie cestování

Hodně cestujeme, ale nikdy se nevracíme na stejná místa, protože chceme vidět další a další. Ale Austrálie je pro nás víc. Už teď víme, že jsme tu nebyli naposled.

We left our hearts down under.

Romča