Petra je chodícím důkazem toho, že i když máte děti, práci, vlastní bydlení a závazky v Čechách – nikdy není pozdě jít si za svými sny. Začti se do jejích slov a přesvědč se i ty o tom, že všechny ty překážky jsou jen v naší hlavě.

Díky Czech-us jsem zjistila, že i ve svém věku mohu vyrazit za studiem do Austrálie. Svůj roční výlet jsem pak plánovala hodně dlouho, samotný odlet tomu ale vůbec neodpovídal. Člověk míní a život mění.

Žádost o australské vízum jsem podávala prostřednictvím agentury Czech-us již 15. 5. 2022, údajně příliš brzy. Už jsem přestávala věřit, že do Austrálie vůbec někdy odletím a vymýšlela záložní plán. Nakonec jsem vízum dostala, jako dárek ke svému svátku, až 17.8.2022.

Ten den se mi poprvé obrátil život vzhůru nohama a to jsem byla ještě v Čechách …

Velká očista po všech stránkách

Koupila jsem si letenku na 29.8. Za těch 12 dní, které mi do odletu zbývaly jsem stihla téměř nemožné. Byla to taková velká jízda z kopce dolů, což obnášelo:

  • velký „úklid“ v práci – kromě toho, že jsem probrala klientelu, musela jsem i fyzicky uklidit kancelář, kterou jsem zmenšila polovinu,
  • velký „úklid“ doma – nově zrekonstruovaný byt jsem se nakonec rozhodla pronajmout, abych se nemusela trápit s hypotékou, to ale znamenalo spojit se realitním makléřem, byt vyklidit a dotáhnout nedodělky jako oprava reklamované postele, objednání matrace apod.
  • velký „úklid“ v osobních věcech – říká se, že věci, které člověk nevezme rok na sebe, tak by je měl vyřadit – no jo, ale to jsou všechny věci, které zůstaly v Čechách! Tak takhle striktní jsem nebyla, ale přesto jsem vytřídila spoustu věcí.
  • Tento výlet do Austrálie je taková velká očista po všech stránkách, která mně prospěla „na duchu i na těle“

    Už jen tento fakt stojí za to něco takového podniknout.

    Jsem v Austrálii!

    Cesta dohromady trvala 36 hod., ale konečně jsem si mohla říct – JSEM V AUSTRÁLII!

    žena s klokanem v Austrálii

    Odletěla jsem k protinožcům s primárním cílem studovat angličtinu. Sekundárně tady chci cestovat, trochu pracovat (moje představa je, že ne v oboru), seznamovat se s lidmi, poznávat život v Austrálii…

    Jako první budu studovat a pobývat na Gold Coast, na Griffith English Language Institut.

    Návrat do školních lavic

    První dny výuky vypadaly spíš na IT kurz, než na výuku angličtiny. V dnešní době studovat je prostě něco úplně jiného než za mého mládí. Všechno se děje online, prostřednictvím zvláštních přístupů s dvojitým ověřením. Všechny materiály jsou online, veškerá komunikace je online … až mi z toho jde hlava kolem.

    Studenti v Australii

    Moji spolužáci jsou mladší než moji synové a jsem jediná Evropanka mezi 150 studenty. Ve třídě je nás nakonec 17, což je tak akorát na skupinky. Většina studentů je z Japonska, další velká skupina je z Číny, jedna Vietnamka a já.

    spolužačky v Australii

    Petra se řídí heslem “Do something worth remembering.” My jí za celý Czech-us tým přejeme hodně studijních, osobních i cestovatelských úspěchů a těšíme se na to, jak bude Petry australské dobrodružství pokračovat.

    Chceš si i ty psát tvůj vlastní australský příběh? Napiš naší koordinátorce Romče na info@australiaonline.cz, nebo přijď na veletrh Expo Australia do Prahy, nebo do Brna.