Ahoj! Jmenuju se Bára a bydlím v Sydney. Dneska ti povyprávím o tom, jak jsem si dokázala splnit můj australský sen.

Věděla jsem, že tohle místo je přesně to, co hledám a kam patřím.

Začala bych úplně od začátku

Už jako malá holka jsem milovala teplé počasí, oceán, pláže a měla vždy pozitivní přístup ke všemu. Když mi bylo asi 13, začala jsem se cítit ztracená, měla jsem pocit, že nepatřím tam, kde jsem byla. Prošla jsem si těžkým obdobím, a když se na to dívám zpětně, můžu říct, že Austrálie mě změnila.

Lidé se na sebe usmívají mnohem více, než kdekoliv jinde.

Poprvé, co jsem s rodiči Austrálii navštívila, jsem měla zpátky svou jiskru, a měla jsem konečně nějaký směr, něco, co mě baví. Už od začátku jsem věděla, že tohle místo je přesně to, co hledám a kam patřím. Je tam totiž úplně jiný život. Lidé se na sebe usmívají mnohem více, než kdekoliv jinde. Je tu bezpečno a nezažila jsem den, kdy bych se bála, že mě tu někdo přepadne, nebo že mi někdo něco ukradne. Všichni si navzájem pomáhají a zajímají se o vaše zájmy. No a hlavně – pláže tu jsou na každém rohu, takže co já si můžu víc v životě přát, že?

Dívka cestující po Austrálii

Celý život do jednoho kufru

Nemohla jsem se rozhodnout lépe.

Plán odstěhovat se do Austrálie jsem měla v hlavě už od 14 let, ale trvalo dlouho, než se konečně začalo něco dít. Musela jsem dostudovat školu, takže se to protáhlo o dalších 5 let. Hned co jsem úspěšně udělala maturitní zkoušku, jsem se dala do vyřizování. Bylo hodně náročný všechno zařídit, v podstatě překopat svůj život, ale nikdy jsem neváhala, nebo nikdy neměla pomyšlení na to, že to nezvládnu.

No a tak jsem si jednoho dne sbalila celý život do jednoho kufru a odletěla. Být sama v 19 letech v jiné zemi, na úplně druhé straně planety, je něco strašlivého, ale můžu říct, že jsem se nemohla rozhodnout lépe. A myslím si, že tohle by určitě mělo udělat víc lidí. Třeba jen na rok. Poznat novou kulturu, nové věci a novou/nového samu sebe.

I když to třeba nevyjde podle vašich představ, myslím si, že takovou životní zkušenost nic nepřekoná a kdykoliv se můžete vrátit na místo, odkud jste přišli.

Já můžu říct, že jsem svoje místo našla, a i když to je občas náročný, tak si vzpomenu, jak by moje mladší já bylo pyšný, a to mě tlačí dál a dál.