Jak bývá 1.7. zvykem, došlo i tentokrát ke změnám v legislativě, které se moc nedotkly České ani Slovenské republiky. Nicméně byly zvýšeny poplatky za studenká víza z 190 Euro na 205 Euro. Poplatek za získání víza s pracovním povolením byl také změněn z 50 AUD na 55 AUD.

Došlo také ke změně fomulářů na studenská i turistická víza. Aktuální samozřejmě najdete i na našich stránkách. Předpokládáme ale, že konkrétně formulář 157A nebude dlouho platný v aktuální podobě, protože má drobnou chybu a to v odkazu na otázku 69. Konkrétně otázky 64, 66, 67 odkazují na otázku 69 a to samozřejmě není správně. Správně by měly odkazovat na otázku 70. Myslím, že z nás musejí mít v „Canbeře“ radost, protože to bude již po nekolikate, co je Michal na drobne problemy ve formulářích a on-line systemu upozorní.

Před několika dny se mi dostal do ruky email, který byl zaslán na adresy všech agentur v ČR. V emailu si jedna agentura stěžovala na přístup australské ambasády k avízovaným změnám. Konkrétné šlo o to, že změny byly avízovány pouze tři dni před tím, než vešly v platnost. Tento email tedy vyzívá ostatní agentury, aby se podělily o podobné problémy, které zažily při jednání s ambasádou ve Vídni. Přesto, že dobře chápeme, čeho chce nejmenovaná agentura svým emailem dosáhnout, dovolím si nesouhlasit s tvrzením, že každý má tyto informace o změnách pozdě. My jsme o této záležitosti, stejně jako i o všech ostatních podobných změnách, věděli dříve. Důvod je ten, že máme „migration licence“ a jsme řádně zaregistrovaný člen, součástí MIA (Migration Institute of Australia)

Zamysleme se nad jednou věcí. Ambasáda ve Vídni je v docela těžké situaci. Česko-Slovenské agentury (v současné době je jich více jak 100) nemůžou získat licenci a tím zároveň přístup ke všem informacím vcas.Proto také Vídeňská ambasáda občas rozesílá ty nejdůležitejší změny a formuláře poštou na adresy agentur. Tyto dopisy bývají často jediným zdrojem informací pro mnoho agentur. Nedivím se proto, když jsou studenti nedobře nebo nepřesně informováni. V ČR i SR je stále mnoho agentur a jednotlivců, kteří nerozumí podstatě víz jako takových. Přesvědčujeme se o tom skoro každý den tady v Sydney při rozhovoru se studenty. Upozorňuji tedy všechny studenty, hledající pomoc při zajištění víza nebo školy, aby se ujistili, že dotyčný kdo uděluje rady o vízech, je dobře seznámen s australskou legislativou. Zejména bych rád upozornil na to, aby jste brali s rezervou informace od vašich kamarádů, kteří již jednou nebo dvakrát vízovým procesem prošli. Zde vzniká nejčastěji zdroj nepřesných informací, které vedou Často k zamítnutí víza. Konkrétně se pak stává, že nám zavolá student prosící o pomoc, nicméně již po té, co mu bylo vízum zamítnuto. Za této situace se samozřejmě nedá již nic dělat. Pak slyšíme slova typu „no kamarád řikal, že mu stačilo tolik a tolik peněz, tak jsem to tak udělal taky“. Každý z Vás má možnost nám zavolat nebo poslat email. My Vám rádi odpovíme a poradíme, co se víza týká.

Nechceme nikoho strašit, ba naopak myslíme si, že získat víza je pro Čechoslováky poměrně jednoduchá záležitost, za předpokladu, že máte ty správné informace.

P.S. Aby toho nebylo dnes málo, tak ještě trocha statistiky za minulý rok (2001-2002):
Celkem 71306 víza uděleno zahraničním studentům
Celkem je jen v NSW 320 jazykových škol
Přesto bylo více jak 100 škol zavřeno a z toho 33 v NSW
6286 studentů deportováno za porušení podmínek studentského víza