Zamerne jsme vybrali na porovnani skolu, ktera je velice popularni mezi ceskymi a slovenskymi agenturami. Zda je ale popularni mezi studenty, kteri na ni studuji, posudte sami. Aby se Vam mohlo dobre porovnavat, budu zde uvadet fakta, ktere jsou aktualni k unoru 2002.

Holmes Colleges stoji v prumeru 5500 AUD na 6 mesicu. Je to skola, ktera ma pouze zahranicni studenty, tedy Cechoslovaky, Polaky, Rusy, Madary, Vietnamce, Brazilce, Ukrajince a studenty z Asie. Mistni student, tedy Australan, neni na teto skole zadny. Byva zvykem, ze skola teto cenove relace ma povinnou praxi, Holmes ji nema. Kdyz se zeptate na nazor ceskeho nebo slovenskeho studenta, zcela jiste Vam rekne, ze skola je plna Cechoslovaku a ze jeji cena je neumerne vysoka.

Naprosto chapu studenta, ktery se rozhodl studovat obor jako Business, Management nebo Travel and Tourism, a je mu nabidnuta pouze jedna volba, ze mu nezbyde nic jineho, nez to prijmout. Nicmene v Sydney existuje mnoho skol, ktere nabizeji za stejne nebo nizsi penize prece jen o neco vic. Tak napriklad Williams Business College. Jiz pri pohledu na jejich propagacni materialy poznate, ze jste nasli profesionalni skolu. Vse je zhotoveno velice precizne a materialy opravdu nabidnou potrebne informace. Williams ma velice podobny program kurzu jako treba HOLMES a nekolik dalsich skol. Ovsem cena je 5.400AUD pro Cechoslovaky na 6 mesicu. Navic Williams ma povinnou placenou praxi. Napriklad v oboru Hospitality je to, v zavislosti na delce kurzu, 10 az 20 tydnu studia. Samozrejme tato praxe je zajistovana skolou. Oproti ostatnim skolam Williams v soucasne dobe nema zadneho Cechoslovaka. Duvod je prosty. Williams zrejme neni zajimavou skolou pro ceske a slovenske agentury. My jsme tam v minulosti meli nekolik studentu, kteri byli velice spokojeni. Studium s Australany nebo s nekolika malo zahranicnimi studenty prinese podstatne vice, nez studium s Cechoslovaky. Williams Business College je vyhlasena mezi mistnimi obyvateli, proto i pro ziskani prace mate lepsi kredibilitu nez s jinou skolou.

Shrnuto a secteno v Sydney jsou skoly, ktere nabizeji za Vami zaplacene penize kvalitni vyuku. Na Vas je, vybrat si tu pravou. V nekolika predeslych clancich jsme upozornovali na to, ze je nebezpecne platit odborne skoly dopredu, zvlaste, kdyz studium kombinujete s jazykovou skolou. Ale pokud nemate na vyber a chcete rovnou na odbornou skolu, myslim si, ze Williams patri mezi ty lepsi volby. Nechci navodit dojem, ze je to jedina dobra skola, ba naopak, je jich tu v Sydney relativne hodne, jen tyto skoly nejak malo vidame v nabidce cesko-slovenskych agentur.

Na zaver shrnuti faktu z obou skol:

Holmes Colleges Williams Business College
6 měsiců 5500,- AUD 6 měsiců 5400,- AUD
Vyuka 22-24 h. tydně Vyuka 22-24 h. tydně
Zadna praxe Placena Praxe 10 – 20 tydnů
Plno Čecho-Slovaků Zadny Čecho-Slovak
Zadny mistni student 75% mistnich studentů
Celkovy počet studentů 300 Celkovy počet studentů 270
Nazor studentů: nespokojenost- moc Čecho-Slovaků Nazor studentů: velice spokojeni, oceňuji vyuku mezi mistnimi