Dřív než se začnete rozhodovat nad školou je dobře znát aspoň základní rozdíly mezi městy v Austrálii. My se pokusíme v následujících několika článcích porovnat Sydney s ostatními městy Austrálie. Jako Team AustraliaOnline.CZ postupně a vcelku pravidelně navštěvujeme školy, které nabízíme naším studentům. Snažíme se pro Vás vybrat mezi velkým množstvím škol, které jsou v Austrálii k dizpozici. Cena školy musí vždy odpovídat kvalitě. Proč to připomínám ? Každé město je trošku jiné a rozhodně každé město má rozdílnou úroveň škol.

A teď již konkrétně k Melbourne.
Melbourne je položeno zhruba 800 kilometrů jihozápadně od Sydney. V současné době má o něco nižší populaci než Sydney, ale některé zdroje tvrdi, ze do dvou let populace Melbourne dohoni Sydney. Na mě rozhodně působí klidnějším dojmem. Střed města Melbourne je menší a zelenější. Klimatické podmínky jsou o něco málo chladnější než Sydney, hlavním rozdílem je nižší vlhkost vzduchu. Proto astmatici budou v Melbourne trpět o něco méně než v Sydney.

Sydney v porovnání s jakýmkoliv jiným městem v Austrálii, má školy levné a na slušné úrovni. V Melbourne najdete také velké množství škol, ale přesto se to neda ani zdaleka porovnat s množstvím škol v Sydney. Rád bych vysvětlil, co myslím pod pojmem “slušná úroveň školy”. V Austrálii najdete školy s velice rozdilnou kvalitou a proto se dost často setkáte s velice rozdílnými názory na úroveň škol v Australii. My se snažíme vybirat mezi školami tak, aby odpovídala cena kvalitě. V Melbourne v porovnání se Sydney bych řekl, je nižší úroveň žkol jak jazykových tak i odborných. Když pak porovnáme průměrnou cenu jazykových škol v Melbourne, tak zjistíme, že ceny jazykových škol jsou podobné s cenami jazykových škol v Sydney.

Pri našich návštěvách Melbourne jsme navštívili většinu jazykových škol a až na některé vyjímky (takové školy neposkytují slevu pro Čechoslováky jako je obvyklé) jsou školy menší, s nižšém počtem studentů , s menšími prostory, levnějším vybavením, nižším počtem kantorů, větším počtem žáků na učebnu narozdíl od Sydney. Tim padem vychází Sydney lépe co se jazykových škol týká. Podobná situace je v Melbourne mezi odbornými školami. Těžko totiž budete hledat v Melbourne odbornou školu za cenu 2200 AUD na semestr (6 měsíců). Průměrná cena odborné školy (college) v Melbourne se pohybuje okolo 4.000 AUD za semestr. Musím přiznat, že v Melbourne máme odborné školy i levnější , ale jejich úroveň je opravdu dost nízká. Za stejnou cenu v Sydney by jste získali lepší úroveň výuky a i větší flexibilitu ve výuce. Tedy rekapitulace je vcelku jednoznačná. Sydney je diky konkurenci mezi školami na lepší úrovni v kvalite a i ceně škol.

Na druhou stranu, Melbourne ma velký počet vysokých škol, které jsou na dobré úrovni. Byl jsem několikrat překvapen nabídkou vysokých škol, které jsou cenove stejne s nabidkami UNI v Sydney a často počtem otevřených oborů daleko bohatší.

Vetsina skol je umistěna v Centru Melbourne. Hromadná doprava v Melbourne je levnější než v Sydney.

Také jsem byl několikrát v Melbourne překvapen širokou nabídkou práce pro studenty. Z několika zdrojů jsem se dozvěděl, že studenti nemají žadný problém s nalezenim práce. Byl jsem sám přítomen situaci, kdy student během našeho rozhovoru telefonicky odmítl dvě nabídky na práci v pohostinství 🙂

Co se týka turistiky je Melbourne určitě moc pěkné, například GREAT OCEAN ROAD se známými 12 apoštoly, London Bridge a jiné skalní útvary, Yarra River a podobně, nicméně většina z Vás jistě budete chtit vidět v první řade THE HARBOUR BRIDGE, OPERA HOUSE, DARLING HARBOUR a další atrakce, které jsou samozřejme v Sydney. Proto dost lidí říká, Melbourne je krásné na bydlení, ale když se chceš bavit, jeď do Sydney.

Dalším, a možná pro někoho důležitým faktorem pro výber města může být fakt, že v Sydney máme kancelář s okamžitou podporou pro všechny naše studenty. Brzo bude k dispozici zdarma Internet, emigrační poradenství, zdarma místní volání a faxování, inzeráty pro backpackers, pomoc při cestování atd… Samozřejmě, každý náš student mimo Sydney má zdarma konzultace přes telefon, ale některé ze služeb se prostě mimo Sydney poskytnout nedají.

Nechceme tímto článkem nikterak odrazovat studenty od Melbourne, protože já osobně mám Melbourne moc rád a co se žití týká, je Melbourne levnější, co se ubytování i hromadné dopravy týče, ale na druhou stranu, konkurence mezi školami stále není tak vysoká jako je v Sydney, takže velice pravděpodobně zaplatíte za školu o dost více než v Sydney. Sydney má více jak 100.000 zahraničních studentů a to vytváří zdravou konkurenci mezi školami, které pak zvyšují kvalitu služeb a snižují ceny.