Ještě předtím než se student rozhodne pro výběr jazykové školy, doporučujeme, aby si vybral, o jaký typ kurzu v Austrálii má zájem. Například v Sydney je více jak 10 jazykových škol a každá nabízí různé druhy a různou úroveň jazykových kurzů. Pokud máte zájem o studium jazyka, vyberte si jazykovou školu. Jazyk se totiž často nabízí i na školách odborných jako doplňující program, ale ve většině případů se úroveň jazyka na odborné škole nedá srovnat s výukou na jazykových školách. Proto jazyk na odborné škole má většinou jen kurz General English.

Předpokládejme tedy, že se rozhodnete pro výběr kurzu na nějaké jazykové škole v Austrálii. Jaké možnosti máte při výběru kurzu v Austrálii ? Každá škola nabízí kurz nazvaný „GENERAL ENGLISH“, na který se zapisuje valná většina uchazečů o studium. Nemyslím si, že hlavní důvod je ten, že by obecná angličtina byl nejlepší kurz. Důvodem spíše bude to, že student neví, že si může vybrat i z jiné nabídky. General English (dále jen GE) je kurz zaměřený na každodenní angličtinu. Takže výuka je pohodová ve třídě s maximálnim počtem 9 až 15 studenty. Hlavní důraz se klade na mluvení a získání přehledu těch nejdůležitějších frází, které by jste na ulici mohli slyšet.

Mezi další kurzy nabízené v Austrálii patří Cambridge kurzy, které jsou čím dál tím více populární, protože jsou uznávané po celém světě. Cambridge má tři různé úrovně. První je FCE (First Certificate English), druhý stupeň je CAE (Cambridge Advance English) a třetí a také nejtěžší stupeň je CPE (Cambridge Proficiency English). Tyto kurzy začínají pouze 3x do roka a to v závislosti na zkouškách, které se konají na půdě nějaké univerzity např. UTS Sydney. Proto také jsou nástupní termíny na tyto kurzy stejně pro většinu jazykových škol. První nástupní termín na FCE je začátkem ledna. Záměrně píšu jen FCE, protože v lednu bývá k dizpozici jen tento kurz a je 9 až 10 týdenní. Další dva zbývající termíny jsou v březnu a září. Tyto jsou považované za dva hlavní nástupní termíny na kurzy a jsou zpravidla 12 týdenní. Škola Vás připraví na zkoušku, která je společná pro všechny uchazeče. Cambridge zkoušky se platí a stojí od 286,- AUD do 300,- AUD. Ten poplatek je třeba zaplatit předem při zápisu na kurz. Škola se již o zbytek postará.

Pro vstup na Camridge kurz musíte projít vstupním testem. Pro FCE je třeba mít minimální úroveň angličtiny v úrovni „UPPER INTERMEDIATE“. Dále počítejte s tím, že si budete muset koupit knihy v ceně 100 AUD až 120 AUD. Například FCE používá knihy „First Certificate Language Practice“ od Michael Vince a druhá kniha je „New First Certificate“ od Simon Haines a Barbara Stewart.

Cambridge je úrovní a kvalitou výuky nesrovnatelný s kurzem obecné angličtiny. Právě pro tento fakt se mnoho studentů, kteří se začali na GE přihlásili na Cambridge dokonce i v případě, že na závěrečnou zkoušku nešli. Je třeba si ale uvědomit, že příprava na Cambridge je náročnější. Výuka končí déle než u GE a požadavky na studenty jsou vyšší (více domácích úloh, psaní esejí a podobně). Na některých (hlavně kvalitnějších) jazykových školách se za Cambridge trochu připlácí. Příplatek v porovnání s GENERAL ENGLISH je malý a pohybuje se okolo 10 až 40 AUD týdně. Podle našeho názoru se vyplatí do Cambridge tyto penize investovat.

Mezi další kurzy patří High School Preparation. Tento kurz je vhodný jen pro studenty mladšího věku mezi 12 až 18 lety. Samozřejmě kurz je přípravou pro vstup na střední školu v Austrálii.

Některé kurzy lze zkombinovat se studiem General English a to tak, že v dopoledních hodinách se vyučuje GE a odpoledne máte přípravu například na IELTS (International English Language Test) nebo nějakou jinou zkoušku. Mezi další výběrové programy některých jazykových škol patří Business English, TOEFL Preparation, Speaking Effectively, Australian Life, Media Studies atd …

Další možností je Business English. Někdý to bývá jen přídavný program k GE, jako jsem psal v předchozím odstavci, ale může to být také výuka od rána do odpoledne. V tomto kurzu je kladen důraz na psaní obchodních dopisů a na terminologii, která se používá v Businessu.

Poslední kurz, který je docela oblíbený mezi Čechoslováky je English for Academic Purposes (EAP) – je to vlastně přípravný kurz pro studenty, kteří mají zájem studovat na odborných školách a nebo universitách. Studuje se psaní esejí, reportů, způsobem jak si dělat poznámky v průběhu přednášky, schopnost pochopit hlavní myšlenku v textu atd. Začíná se každý druhý měsíc a cena je stejná jako GE. Minimalni stupeň angličtiny na vstupu do EAP je „intermediate level“.

Závěrem snad jen to, že vhodný výběr kurzu přispěje k tomu, že se naučíte to, o co opravdu máte zájem. Právě proto také upřednostňujeme jazykové školy před školami oborovými, které sice také nabízejí angličtinu, ale většinou kvalita je neporovnatelná s jazykovými školami. Někdy tyto školy nazýváme tzv. HYBRIDY.